Ontmoet onze Business Companions:

Ronald Termaat

“Wanneer je in een zweefvliegtuig zit, heb je overzicht over wat er zich beneden afspeelt. Je ziet het verband tussen bomen, rivieren en akkers. Het grotere plaatje van de processen waar we ons beneden op aarde in bevinden. Ondertussen ben je continu bezig met het optimaliseren van je vlucht.”

Kijken met het oog van een zweefvlieger voor het grotere plaatje

Met zijn jarenlange ervaring in zowel technische als zakelijke processen is Ronald Termaat een grote aanwinst voor Twycis. De nieuwe business companion en sportzweefvlieger ziet zowel privé als zakelijk snel het grotere plaatje. En is in staat om bij complexe zaken ook onder tijdsdruk zorgvuldige en slimme beslissingen te nemen. Hij heeft de echte attitude van een zweefvlieger: standvastig navigeren in ingewikkelde en uitdagende situaties, de goede beslissingen op het juiste moment nemen. Tegelijkertijd blijft hij alert en flexibel, want het weer kan altijd veranderen.

Brede achtergrond

Ronald Termaat is technisch opgeleid aan de TH in Eindhoven, maar heeft ook op het gebied van business, management en projecten dubbel en dwars zijn sporen verdiend. Zo was hij onder andere directeur bij KNVvL en IBS BV. Nu is Ronald bij Twycis terug in de technische branche, en neemt een brede kennis mee van bedrijven, bedrijfsprocessen en hoe deze vertaald moeten worden naar ICT.

Twycis: geen typische klant-leverancierverhouding

In de relatief korte tijd dat Ronald bij Twycis werkt, valt hem de open manier van werken op. Er wordt echt de tijd wordt genomen om met de klant tot oplossingen te komen. Twycis heeft dan ook niets met de typische klant-leverancierverhouding, waarbij het drukken van de prijs in de eerste overeenkomst, vaak een basis is voor latere conflicten. Veel initiële prijsafspraken die leveranciers met klanten maken, zijn niet realistisch. Leveranciers willen leveren voor een minimaal bedrag, waar de klant het maximale voor terug verwacht. Twycis kijkt liever naar wat de klant écht nodig heeft, door dieper doorvragen en vooruitdenken. Zodat beide partijen precies weten waar ze aan toe zijn. En later niet meer hoeven terug te komen op wat eerder was afgesproken.

Een andere kracht van Twycis ligt in de gelijkwaardigheid van leverancier en klant. Ook Ronald voelt zich onderdeel van een gezamenlijk team, in plaats van denken in ‘ik’ en ‘zij’. Omdat hij een ruime ervaring heeft met verschillende rollen in het bedrijfsleven, navigeert hij gemakkelijk door verschillende lagen van een bedrijf. Je kunt hem gerust bij het managementteam laten aanschuiven of met een programmeur laten praten. Hij spreekt ieders taal en weet wat ontwikkelaars, projectleiders en scrummasters daadwerkelijk doen. En hoe ze begeleid en aangestuurd moeten worden. Dit maakt niet alleen samenwerkingen soepeler, maar kan ook procedures versimpelen en technische oplossingen zelfs efficiënter maken.

Daarbij is het cruciaal dat mensen of afdelingen eigenaarschap nemen, vindt hij. “Mensen weten niet altijd van elkaar wat ze precies doen en wat het effect daarvan is op het werk van een ander. Je moet weten waar ieders pijnpunten zitten, dit bespreekbaar maken en tot een compromis komen in de samenwerking, of een betere methode. Daarnaast moet je zaken niet alleen technisch maar ook procedureel op elkaar afstemmen. Weten wie de verantwoordelijkheden voor bepaalde bedrijfsprocessen draagt.”

Goed luisteren

Goed kunnen luisteren is één van de kernwaarden van Twycis. Het kiezen van kanten bij verschil van mening of inzichten, vindt Ronald niet relevant en zelfs niet wenselijk: “Ik begrijp heel goed dat er geen zwart-wit is. In IT is dat vrij binair, iets is waar of niet waar, maar in de praktijk is dat niet zo. Het is maar net welke belangen er spelen voor iemand, of iets wel of niet waar is. En in hoeverre dat waar is. Je kunt op heel veel manieren naar zaken kijken. Maar mij gaat het erom dat er een oplossing moet komen die recht doet aan het belang van de mensen die daarin meespelen.”

Zweefvliegen: iedere 20 seconden een belangrijke beslissing nemen

In zijn vrije tijd doet Ronald aan wedstrijdzweefvliegen. Meer topsport dan een hobby, waarbij je goede beslissingen op het juiste moment moet nemen, zonder beïnvloed te worden door emoties. Naast het ‘in de lucht te houden van het vliegtuig’ zijn zweefvliegers continu bezig met het analyseren en optimaliseren van hun vlucht. Dit vereist een enorme concentratie, energie en doorzettingsvermogen. Want gemiddeld neemt een piloot van een zweefvliegtuig iedere 20 seconden een belangrijke beslissing over het verdere traject van zijn vlucht.

Het wedstrijdelement van zweefvliegen kan ingewikkeld lijken maar is vrij simpel: vliegers moeten van A naar B, waarbij de snelste vlieger wint. Wedstrijdvliegers kunnen wel zo’n 300 tot 600 kilometer op een dag afleggen. Waarbij ze van hun snelheid volledig afhankelijk zijn van het weer en de routes die ze zelf uitstippelen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zweefvliegen is een uitdaging als het gaat om snelheid. Maar kan ook een mentale topsport zijn als er juist op afstand wordt gevlogen. De start kan prima zijn, wanneer je nog alle tijd van de wereld hebt. Maar wanneer het einde van de dag nadert, en de zon ondergaat is er geen sprake meer van stijgen. Als zweefvlieger kun je je dan nog wel eens afvragen of je het gaat halen. Ronald: “Je hebt gedachten als: ik had eerder moeten starten, had ik nou maar dat risico niet genomen. Dan word je boos op jezelf en neem je misschien juist risico’s omdat het anders helemaal niet meer goedkomt. Dat kan verkeerd uitpakken want als je je druk maakt, zie je niet altijd meer wat de beste beslissing is.”

In dat soort situaties is het zaak om het hoofd koel te houden. Maar volgens Ronald ligt de oplossing vooral in het zoveel mogelijk voorkomen van problemen door een goede voorbereiding. En je te realiseren dat je alleen dát kunt veranderen, wat binnen je invloedssfeer ligt. En dat is meer dan je denkt. “Niet alles buiten jezelf leggen. Er ligt meer binnen je controle dan je denkt. Ook bij Twycis ligt er zoveel binnen ons bereik, waar we invloed op hebben. Waarom? Omdat we er verstand van hebben.”

Wil je Ronald beter leren kennen en sparren over hoe we als Twycis snelheid maken in jouw IT-project? Neem dan contact met ons op.

Zie jij het ook zitten om ons team te versterken als Business Companion? Dat komt mooi uit want wij hebben een vacature. Bekijk deze hier.